Най-старият филмов фестивал - Мостра Венеция, ще се проведе за 77-и

...
Най-старият филмов фестивал - Мостра Венеция, ще се проведе за 77-и
Коментари Харесай

Тилда Суинтън ще получи почетен "Златен лъв"

Най-старият кино фестивал - " Мостра Венеция ", ще се организира за 77-и път от 2 до 12 септември. Въпреки пандемията, довела до анулацията на Кан и редица други огромни киносъбития, форумът изрично отхвърля да мине онлайн и към този момент стяга програмата си - въпреки и по-съкратена от нормалното - за десетдневката в края на лятото.

Вече е ясно и кои ще бъдат носителите на почетния " Златен лъв " за цялостния си принос към киноизкуството. Тази година това са две дами - английската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей. 

73-годишната Хуей е сред най-важните жени режисьорки в Азия и една от основните фигури в хонконгската " нова вълна " в киното от края на 70-те и 80-те години, оповестиха уредниците на фестивала. Сред най-известните й филми са " Летен сняг ", " Златни времена ", " Обикновен живот ".

Суинтън (59 г.) е фаворитка на режисьори като братя Коен, Джим Джармуш, Уес Андерсън, Лука Гуаданино. Снимала се е в над 80 кино лентата, печелила е и премия " Оскар " за ролята си в " Майкъл Клейтън ". 

Кинофестивалът във Венеция ще се организира от 2 до 12 септември при ограничавания и специфични ограничения за здравна сигурност, а цялостната стратегия ще бъде оповестена на 28 юли. Председател на журито в състезанието за " Златен лъв " ще бъде Кейт Бланшет. Тя бе определена на този пост още през януари.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР